A magas koleszterinszint jelenleg nagy járvány az Egyesült Államokban

Tener un compañero de gimnasio puede ayudarte a sentirte más cómodo en el gimnasio.
July 28, 2023
Jausmai ar savijauta, net jei tai ne jūsų vaidmuo
July 30, 2023

A magas koleszterinszint jelenleg nagy járvány az Egyesült Államokban

Az Uslim hivatalos webhelye – Felhasználói vélemények, ár és vásárlási hely

Az adatok azt is mutatták, hogy az előrehaladott stádiumú vastag- és végbélrákkal diagnosztizáltak száma elmozdult. Például a 2000-es évek közepén a regionális vagy távoli stádiumú rákkal diagnosztizált emberek aránya körülbelül 52% volt. 2019-ben azonban 60%-uk késői stádiumú volt.

Ennek ellenére az ilyen típusú rák okozta halálozási arány évente 2-3%-kal csökkent minden faji csoportban. Ezenkívül a vastag- és végbélrák korszerű szűrése 2021-ben elérte az 59%-ot a 45 éves és idősebb emberek körében.

2018 óta az Amerikai Rákszövetség azt tanácsolta, hogy ebben a korcsoportban mindenki vegyen részt az ajánlott szűrővizsgálatok egyikével. Ezek közé tartozik a kolonoszkópia, a számítógépes tomográfiás kolonográfiás (CTC) szkennelés, a rugalmas szigmoidoszkópia és a székletvizsgálatok, mint például a széklet immunkémiai teszt (FIT), a nagy érzékenységű guajak-alapú széklet okkult vérvizsgálat (gFOBT) és a FIT-DNS teszt (Cologuard®).

Ennek ellenére a kolonoszkópia arany standardnak számít, mivel képes azonosítani és eltávolítani a polipokat – bár az eljárás invazívabb, mint más szűrési módszerek.

Egy sajtóközleményben a jelentés vezető szerzője, Rebecca Siegel, az American Cancer Society vezető tudományos igazgatója és felügyeleti kutatása azt mondja: „Tudjuk, hogy a fiatalok aránya növekszik, de riasztó látni, hogy a teljes betegpopuláció milyen gyorsan fiatalodik, annak ellenére, hogy a teljes populációban csökken a számok. Az előrehaladottabb betegségek irányába mutató tendencia minden korosztályban szintén meglepő, és mindenkit motiválni kell a 45 év felettiek számára a szűrésre.”

Annak biztosítása érdekében, hogy minden ember hozzáférjen a vastagbél- és végbélszűréshez, 2022 novemberében a Medicare és Medicaid Services (CMS) központja véglegesítette azt a Medicare-szabályt, amely lehetővé teszi a kolonoszkópia lefedését, miután egy személy nem invazív szűrővizsgálatot alkalmaz. A szabály a szűrés alsó korhatárát is 45 évre csökkentette.

A különböző egészségtelen folyadékok és ételek károsíthatják a gyermek foghigiéniáját. A megnövekedett fogorvosi látogatások ellenére az Egyesült Államokban a gyerekek közel fele tapasztal fogszuvasodást.

A legfontosabb elvitelek:

 • Egy új tanulmány rávilágít a gyermekek fogászati ​​egészségének javítására szolgáló kulcsfontosságú tényezőkre a fokozott fluoridfogyasztás és az egészséges táplálkozási szokások révén.
 • A fogszuvasodás jelenleg a gyermekek és serdülők többségét érinti az Egyesült Államokban
 • A megnövekedett fluorid, az egészséges táplálkozás és a korai gyermekfogászati ​​ellátás kulcsfontosságú a gyermekek fogszuvasodása megelőzésében.

A fogászati ​​klinikák ma elérhetőbbek, mint valaha, mégis a fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekkori betegség.

Az American Academy of Pediatrics ( AAP) tanulmányának célja, hogy segítse a gyermekorvosokat a foghigiéniában. Sok esetben a gyermekorvost gyakrabban keresi fel a gyermek fogorvosa, ami lehetőséget ad a gyermekorvosnak a gyermek fogászati ​​​​egészségének javítására.

David M. Krol, MD, MPH, FAAP, a tanulmány fő ajánlata, és kiemeli azt a vizsgálatot, amely megfelelő tanácsokat ad a gyermekek fogszuvasodásának megelőzésére az AAP-val folytatott beszélgetés során.

„A gyermekorvosok segíthetnek a szülőknek abban, hogy megtanulják megelőzni gyermekeik fogszuvasodását csecsemőkoruktól kezdve, még az első apró fogak megjelenése előtt” – mondta Krol. „A családok már korán meghonosíthatják a jó szokásokat, ha soha nem fektetik le a gyereket üveggel, kerülik a cukros italokat, és példaképként szolgálnak a rendszeres fogmosással és fogselyem használatával.”

A gyermekek több mint felénél üregek alakulnak ki

A fogszuvasodás a gyermekkorban leggyakrabban előforduló betegség az Egyesült Államokban. A Centers for Disease Control (CDC) szerint a 6 és 8 év közötti gyermekek több mint felének van legalább egy üreg a tejfogaiban. Ugyanez a szám a kiskamaszoknál és a tinédzsereknél, több mint 50%-uk van legalább egy üreg a maradandó fogakban.

Azok a gyerekek, akiknek szüleinek vagy testvéreinek üregei voltak, nagyobb eséllyel kapják el. Ezenkívül a cukros italok, beleértve az üdítőket és a gyümölcsleveket, növelhetik a fogszuvasodás valószínűségét. A fogszabályzót vagy más fogszabályozó készüléket viselő gyermekeknél fokozott a fogszuvasodás kockázata.

Az AAP kutatása és a CDC adatai egyaránt rávilágítanak bizonyos társadalmi osztályok fogászati ​​​​egészségügyi eltéréseire. Sok alacsony jövedelmű család nagyobb valószínűséggel vásárol olyan termékeket, amelyek nem annyira táplálóak a gyermek fogai egészsége szempontjából, mint a magas jövedelmű családok. Az alacsony jövedelmű, 5 és 19 év közötti gyermekek kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak üreget, mint egy magas jövedelmű gyermek.

A fogszuvasodás megelőzése gyermekeknél

A Flourid a természetben előforduló ásványi anyag. A fluoridot tartalmazó kőzetek a talajba, a vízbe és a levegőbe juttatják. A víz nagy része vizet tartalmaz, azonban a palackozott vízben nem annyira elterjedt, mint a csapvízben. A CDC olyan forrást biztosít , amellyel az amerikai állampolgárok megtudhatják, hogy csapvizük tartalmaz-e fluoridot.

A fluorid optimális mennyisége 0,7 mg/L, azonban ha a terület vízrendszere nem tartalmaz megfelelő mennyiségű fluort, akkor más lehetőségek is rendelkezésre állnak. Fontos megjegyezni, hogy a túl sok fluorid fogászati ​​fluorózishoz vezethet, amely a fogzománc megjelenését befolyásolja.

Az AAP tanulmánya szerint a fluoridos fogkrém- és szájöblítő tubusok rendkívül hatékonyak a fogszuvasodás elleni küzdelemben. Ezenkívül a nagy koncentrációjú fluoridot, amelyet fluorid lakknak neveznek, évente kétszer vagy négyszer lehet felvinni a tejfogakra vagy a maradandó fogakra.

A foghigiéniával való példamutatás egy másik módja annak, hogy a gyermeket a helyes útra tereljük. A rendszeres fogmosásnak és fogselyemnek a gyermek foghigiéniájának részét kell képeznie. Az AAP arra ösztönzi a szülőket vagy a gyámokat, hogy a gyermek körülbelül 10 éves koráig felügyeljék a fogmosást – ez a gyermek érettségétől függően változhat.

A cukorfogyasztás csökkentése az ételekben és italokban jelentősen csökkentheti a fogszuvasodás esélyét. Az AAP kutatása azt mondja a gyermekorvosoknak, hogy bátorítsák a fluoridos csapvíz fogyasztását az étkezések között a gyümölcslé helyett. 1 év alatti gyermekek számára nem ajánlott a gyümölcslé. A gyümölcslé fogyasztása 1 és 3 éves kor között körülbelül napi négy uncia, a 6 éves gyermekek esetében pedig legfeljebb hat uncia lehet.

A vizsgálat szerint a csecsemők ne feküdjenek le egy üveggel lefekvés vagy szunyókálás előtt. Ha palackot használ, csak vizet tartalmazzon. Az AAP a szoptatást javasolja az egyetlen tápanyagként közel hat hónapig, ezt követően napi 4-6 uncia víz ajánlott.

FrissítveEzt a cikket frissítettük a tanulmány finanszírozási forrásával kapcsolatos információkkal.

Egy új tanulmány megállapította, hogy hat népszerű étrend-kiegészítő, a halolaj, a fokhagyma, a fahéj, a kurkuma, a növényi szterinek és a vörös élesztős rizs hatástalan a „rossz” koleszterin elleni küzdelemben.

A legfontosabb elvitelek:

 • Egy tanulmány szerint a halolaj, a fokhagyma, a fahéj, a kurkuma, a növényi szterinek és a vörös élesztős rizs hatástalanok a „rossz” koleszterin elleni küzdelemben.
 • A kutatások azt mutatják, hogy a sztatinok jobbak, mint az étrend-kiegészítők, és bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet.
 • Az okos személyes egészségi döntések meghozatala nagyobb mértékben növelheti a szívbetegségek elkerülésének kockázatát, mint az étrend-kiegészítők.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány az étrend-kiegészítőket a sztatinokkal hasonlította össze, és megtalálta az FDA által jóváhagyott gyógyszert az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszint csökkentésére a vérben. Az LDL-t „rossz” koleszterinnek is nevezik, amely a szívbetegségek előidézője.

Luke Laffin, a tanulmány szerzője és a Cleveland Klinika szív-, érrendszeri és mellkasi intézetének társigazgatója úgy véli, hogy ez a tanulmány jelentős bizonyítékot mutat arra, hogy az étrend-kiegészítők nem hatékonyak az LDL-koleszterin csökkentésében.

“Ha vény nélkül kapható táplálékkiegészítőket szed a szív egészsége vagy a koleszterinszint csökkentése érdekében, akkor újra kell gondolnia” – mondta Laffin a Cleveland Clinic Newsroomnak. “Sajnos sok amerikai fogyasztó úgy gondolja, hogy a koleszterin-egészségügyi kiegészítők biztonságosabbak, mint a vényköteles gyógyszerek, és úgy vélik, hogy a kiegészítők ugyanolyan hatásosak vagy hatékonyabbak, mint a sztatinok.”

A sztatinok hatékonynak bizonyulnak

Laffin és csapata 190, 45 és 65 év közötti felnőttet értékelt 28 nap alatt. Az érintetteket placebóval, halolajjal, fahéjjal, fokhagymával, kurkumával, növényi szterolokkal vagy vörös élesztős rizssel, valamint napi 5 mg-os sztatin gyógyszerrel együtt csoportokba sorolták.

A tanulmány azt találta, hogy a vizsgálat végén az LDL átlagos csökkenése a statint kapó betegek 37,9%-ánál volt jellemző. Az étrend-kiegészítőket fogyasztók nagyjából megegyeztek a placebo eredményeivel.

A sztatinok bizonyos mellékhatásokhoz vezetnek a vizsgált étrend-kiegészítőkkel szemben, többek között:

 • Fejfájás
 • Fáradtság, gyengeség
 • Emésztőrendszeri problémák, beleértve a hasmenést vagy a székrekedést
 • Alvási problémák
 • Izom fájdalom

A vizsgálatot a minta mérete korlátozza

Bár ez a tanulmány nem mutatja az említett étrend-kiegészítők előnyeit, a megfigyelt résztvevők miatt korlátozott. A lakosság egyikének sem volt súlyos szív- és érrendszeri betegsége, de 42%-uk magas vérnyomásban szenvedett – ami erősen összefügg a magas koleszterinszinttel. Emellett 3,5%-uk volt jelenleg dohányzó, 33 pedig volt dohányos. A dohányzás nagyobb mennyiségű „rossz” koleszterinszinthez vezethet.

Bár egyik résztvevőnek sem volt súlyos szív- és érrendszeri betegsége, egy szilárd rész tartalmazta a szív-egészségügyi problémák előfutárait. A tanulmány nem vizsgálja sokrétűen a táplálékkiegészítők hatásait, főként a közép- és idős korú egyénekre összpontosítva. Talán az étrend-kiegészítők hosszú távú fogyasztása bizonyos előnyökkel járhat.

Fontos, hogy egy lépéssel előtte járjon, mielőtt a magas koleszterinszint hatással lesz az egészségére, ami számos szívbetegséghez vezet.

Hogyan küzdjünk a magas koleszterinszint ellen

A magas koleszterinszint jelenleg nagy járvány az Egyesült Államokban. A CDC szerint a 6-19 éves gyermekek és tinédzserek körülbelül 7%-ának magas az összkoleszterinszintje. A szívbetegség jelenleg a vezető halálok az Egyesült Államokban, a magas koleszterinszint pedig csak növeli az esélyeket.

A magas koleszterinszintnek nincsenek tünetei, és csak vérvizsgálattal lehet kimutatni, ezért nyomást gyakorol az egyénre a megfelelő étrendre. Szervezetünk természetesen megfelelő mennyiségű koleszterint állít elő, ezért nem válik szükségessé, hogy különféle élelmiszerekkel szerezze be.

Contents

Comments are closed.